Automate your Marketing
with Womplify




 
Zaiton's FotoPage

By: zaiton yatim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  >  >>]    [Archive]
Friday, 2-Oct-2009 12:33 Email | Share | | Bookmark
Mengingat Mereka Yang Di Lupakan

Syukur Alhamdulillah kita dapat beraya dengang orang orang tersayang sambil menikmati juadah dan segala persiapan raya yang telah kita rancang dengan rapi..bertakbir di pagi raya dengan tenang dan aman.

Bagaimana pula dengan saudara2 seagama dengan kita merayakan aidil fitri di tempat mereka. Dapat kah mereka berkumpul di masjid untuk mengerjakan solat sunat eid...gembira kah anak2 mereka seperti anak2 kita...berapa jenis makanan yang mereka hidangkan..berapa helai baju baru yang mereka sediakan..dapatkah mereka mengadakan rumah terbuka di sana sini..????

Umat Islam Palestin di Gaza berhari raya..?






sembahyang raya di mekah



sembahyang raya di Afgan..
akak kadang2 sembahyang dalam tenang pun susah nak khusyuk..
ni kan pulak sembahyang dengan riffle di depan..sungguh hebat diorang ni..




budak comel di atas runtuhan rumahnya akibat di bedil askar israel di Jabaliya refugee camp...




anak2 Palestine berbaju ala kadar di hari raya..bermain di Jabaliya refugee camp..





Joy is in short supply for Eid..bermain dalam bahaya..





anak2 Palestine bermain dengan senapang mainan di hari raya tahun lepas..
ramai kanak2 masih trauma dgn serangan2 yang tak sudah2..




Palestinian di camp pelarian Gaza...the most miserable Eid in Gaza anyone can remember..


Hanya doa yang dapat kita panjangkan mudah mudahan mereka di selamatkan dari penindasan
zalim yang tak habis habis...Wallahhualam...



re: kebanyakan photo di atas di ambil dari blog2 di bawah ni..nak tau lebih lanjut..check it out..

thanks & credits to : palestinianpundit.blogspot.com
occident.blogspot.com



salam aidil fitri dari akak,
rumah ku sentiasa terbuka
...tersilap fakta tersilap kata harap maafkan


Sunday, 27-Sep-2009 13:50 Email | Share | | Bookmark
Erti Sebenar Hari Raya

Tahun ni akak sekeluarga beraya di kampung uwan bersama adik beradik dan
saudara mara seperti tahun tahun yang lepas...Kg Parit, Kuala Pilah...itulah
kampung den. Masa nak balik pada hari Sabtu...Seremban highway sikit punya
jam...tempuh jugak..patut boleh sampai dalam masa tiga jam jadi enam jam...!
apo nak buek..sabo je la..bulan puasa..masa untuk besabar...baru sedikit di uji...



Anyway...memang happy beraya di kampung..suasa desa yang aman dan
tenang lebih membuat kita besyukur..beraya dalam kesederhanaan tapi penuh
erti..Rumah yang telah lama ditinggalkan tuan nya begitu usang tapi menunggu
kepulangan kami dengan penuh harapan...



Uwan (emak akak) begitu emosional balik kerumah nya walaupun sehari dua..kalau
ikutkan hati memang dia tak nak tinggalkan rumah yg penuh dengan berbagai kenangan...
tapi keadaan diri nya tidak mengizinkan tinggal sendirian...maklumlah umur dah masuk
lapan puluhan...alhamdulillah masih sihat..hanya pelupa..



keluhuran kasih di pagi raya..ibu dan anak yg dikasihi nya (uwan dan pakcik)


Timo kasih pada Pakcik, Ikin & Din, Maksu & family and Hazril & Intan for making this
gathering possible...you guys are just great..from the bottom of my heart we really
appreciate it.."jazakallah hu khairan"..


klik..klik..




masjid Kuala Pilah yg sedikit masa dulu controvesy kerana berjiran dgn tokong ala..ala latok..!
suami dan anak2 akak bersembahyang hari raya di masjid ini




amboi tak padan kecik..dah pandai pakai liptik...tia dan ayan sebelum ke surau..



gotong royong masak rendang dan lemang



Friday, 18-Sep-2009 00:55 Email | Share | | Bookmark
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI







Akak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN
pada semua kawan2 FP. Semoga hari raya tahun ini lebih mermakna dari tahun2
yang lepas. Take care dan berhati hati di jalan raya..jumpa lagi..


Tuesday, 1-Sep-2009 04:32 Email | Share | | Bookmark
Hari yang mendung...

Dari pagi lagi hujan turun dengan lebat. Kawasan perumahan disini dah mula
agak berkabus. Hujan rahmat.. setelah beberapa lama cuaca begitu panas
dan nyamuk berpesta..penyakit penyakit yang datang pun semangkin canggih..
tak pernah kita dengar masa zaman datuk nenek kita dulu dulu..



Cuaca begini kadang kadang boleh membuat perasaan sayu dan fikiran melayang...





teringat akak beberapa baris lirik nasyid Rabbani yag akak tak berapa hapal
tapi sungguh bermakna..bertajuk Impian Hamba (itu pun setelah di google baru
terjumpa..) indah sungguh lirik nya. Alfatihah untuk Ustaz Asri.

************

IMPIAN HAMBA

Pada-Mu Allah kami memohon
Keberkatan hidup yang berpanjangan
Aman sentosa...Murah rezeki
Tenang beramal mengingati-Mu


Apa yang ada..Semua milik-Mu
Nikmat kau beri hanya pinjaman
Hanya yang sedar tahu bersyukur
Bukannya ia untuk dibangga


Biarlah sedikit asalkan diberkati-Nya
Daripada banyak yang memudaratkan
Berkat di dunia oh indah nikmatnya
Berkat di akhirat balasannya syurga


Manusia sering lalai..Mudah tewas cubaan
Ujian dugaan jadikanlah ianya tauladan


Putaran kehidupan
Pentas hidup untuk penilaian
Jawapan sebenar
Dari tuhan untuk insan
Bersabar hadapi ujian


Biarlah sedikit asalkan diberkati-Nya
Daripada banyak yang memudaratkan
Berkat di dunia oh indah nikmatnya
Berkat di akhirat balasannya syurga


Berkati hidup kami
Dengan sinar hidayah
Jauhkan segala
Dari pancaroba dunia


Berikan perlindungan
Selamatkan dari fitnah ngeri
Bahana derita
Yang tak mampu kami tanggung

Kasih Mu Sayang Mu Redha Mu
Segalanya, Untuk Kami


Pada Mu Allah….

*****************


salute pada penulis lirik...


antara kata kata yg terpahat di hati...

"Biarlah sedikit asalkan diberkati-Nya
Daripada banyak yang memudaratkan"...


sama sama lah kita renungkan...


anyway...showtimeee..harap gambar gambar ini dapat menceriakan suasana..enjoys..




ehem...model ku Daisy yang tak pernah menghampakan..



nak tenung lama2 pun takpe..pahala puasa tak terjejas..



ahh...Snowbell..baju merah mu ni memang menggoda..




fokus Snowbell ...blajau betul..betul..!



apa ni..macam lalok je..



apo nak jadi..ni lah kalau masih blaja dan kojo part time..


Sampai di sini dulu..ampun dan maaf kalau ada tersilap kata..bergurau je..
ada masa tak boleh serious sangat kan..kan..?

Selamat berpuasa..moga ibadah kita di terima NYA..



**baju kucing2 tu anak akak pakai kan baju anak patung diaorang dulu2..
takde kojo nak beli baju kucing wei..he..he..


Monday, 3-Aug-2009 05:27 Email | Share | | Bookmark
merisek khabar

Salam dan apa khabar...lama rumah ditinggalkan...
ingat nak berpindah ke rumah baru..

bila telah berpindah...rupanya susah jugak nak berkomunikasi dgn kawan2
fp yg tak ada account dgn blog baru saya tu..terasa sayang dan sedih pun ada..
jgn sebab pepijat seekor kelambu habis dibakar...geram memikirkan...
apa pun talian siratulrahim mesti di panjangkan..kita ambil manafaat nya..


yalah kan..dah lama tak menjenguk ke teratak saya..banyak lah perubahan
di sana sini..
jom mencuci mata..





bunga kembang tiga bulan yg rajin berbunga



bunga bottle brush (macam berus botol susu kan..)
hai..di mana ada bunga di situ ada lebah..



belimbing pun dah mula berbuah



ayam serama akak tinggal sepasang je..cocoa dan nini
dah beranak pinak.. akak dah sedekahkan ke kampung separuh..
waktu subuh ramai bebenor bilal!..takut plak jiran complain..



putih ni memang suka menghendap ayam2 ni..
selalu kena tibai dek si cocoa..



anak saya cakap nak panggil reban cute giler...so i called it "the chicken cottage'...
konon english sikit..



tak payah di suruh..bila senja pandai masuk rumah....
anak2 kita sekarang pun belum tentu balik rumah bila senja kan..



yg kecik tu lah telur ayam serama..
rajin bertelur..sampai bebelas biji..



kat dalam rumah pun ada ayam...minat punya pasal..



deco suka english..makanan tetap melayu..nak rasa mai la..
cupcake pun ada..part time business sekarang..



pada sesiapa yg dekat nak tempah bagi tau noo..



sebelum berpisah teringat pulak cerita ayam dengan kambing..lucu
dan sinis..




Pada suatu hari,ayam telah menghiaskan dirinya dengan menyangkut manik-manik
yang berkilauan pada setiap helaian bulunya.Tajinya diasah sehingga berkilauan
dan berjalanlah ia menuju kediaman kambing. Tiba di kediaman kambing, ayam
pun menyapa sahabatnya itu.

Ayam: Kambing, pekabo awok?

Kambing: Baik. Bukan main lagi . Awok nak ke mana hensem-hensem ni.

Ayam: Takde ke mana. Sesajalah nak tengok riaksi engko.

Kambing: Tapi kan ayam, macam mana pun ko berhias, ko jalan tetap kaki ayam, kan?

Ayam: Ko kutuk aku ye. Ko pun apa kurangnya…..

Kambing: Apasal pulak?

Ayam: Ko ni nampak macam alim. Bela janggut. Tapi TELUR nampak…



tu lah kan..jangan suka mengata orang..

(thanks and credit to the blog owner..Cikgu Jang from pahang kalo tak silap)




hingga di lain entry...

p/s: ya Allah lambat nya fp ni..akak cuba masuk rumah u all
puas menunggu..pc akak buat hal atau mmg hampeh camni..


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net